vrijdag 28 maart 2014

Hoe kom je een toets-week door?!

Voor de meeste mensen is het einde van dit schooljaar al bijna in zicht. Voor mij duurt het nog maar 3 à 4 maandjes. En ook al klinkt dat lang, het jaar ging verder ook heel erg snel. Maar dan heb je ook nog de toets-weken die je moet doorstaan. Donderdag is mijn tentamen-week begonnen. En daaruit dacht ik dat het misschien wel handig of leuk zou zijn om jullie een paar tips te geven, over hoe ik mijn tentamen-week doorkom. En misschien helpt het ook voor jou!1. Wanneer welke toets: Weet goed wanneer je alle toetsen hebt. Zet ze desnoods in een tabel met de dagen en eventueel in welk lokaal je dan hebt. Ook welke lesuren zijn handig om erin te zetten. Zo weet je precies hoeveel tijd en dagen je hebt om voor die toets te leren.
2. Maak een planning: Je weet nu wanneer je welke toetsen hebt. Dan is het gewoon een kwestie van een goede planner maken. Maak een schema, met welk val je dan wilt leren. Probeer het goed te verdelen over de dagen. Je kunt echt niet alles in één keer in je hoofd stampen. Dat blijft sowieso ook niet meer hangen als je het dan een paar dagen niet hebt gedaan. En als er weer een toets is gedaan, kan je die afstrepen en kan je door met het leren van andere vakken.

3. Vrije tijd: Zo'n toets-week is niet een week waarin je veel vrije tijd hebt. Vaak ben je dan veel vrij, maar gebruik die tijd goed om te leren. Daar zijn die vrije uren juist voor. Een keertje training of iets anders overslaan is dan niet zo erg. School gaat voor. Maar stel je hebt 2x sport in de week, is het ook wel weer goed om één keer wel naar sport te gaan. Even lekker je hoofd leeg maken. Of gewoon even tijd voor jezelf vrij maken in je planning, dat je nog even iets leuks voor jezelf kunt doen.

4. Afleiding: Ga ergens zitten waar je zo min mogelijk afleiding hebt. Maak anders je bureau wat leger en leg daar alleen schoolspullen neer. Ook als je op je laptop zit, zet gewoon alles uit wat maar met social media te maken heeft. Als je opeens ziet dat er weer 20 nieuwe tweets binnen zijn, ben je vaak toch geneigd om dan even te gaan kijken. En ook vaak blijft het niet bij kijken, maar ga je weer lekker lang niet aan je werk bezig (Ervaring genoeg haha).

5. Muziek: Wat ook erg fijn is onder het leren is een muziekje aan te hebben. Kies iets waar jij rustig van wordt. En waarmee jij denkt dat je je goed kan concentreren. Want in een stille ruimte zitten met alleen een boek voor je neus, vind je het gek dat je je dan gaat vervelen?
6. Samenvattingen: Het allerbeste wat je kunt doen om goed te leren is samenvattingen te maken!! Echt waar. Van alle paragrafen een samenvatting maken en dat hoeft niet enorm groot te zijn, helpt al een enorm stuk. En print ze dan ook uit. Dan kun je ze overal mee naartoe nemen en ook nadat je eerder klaar bent met de toets dan de anderen kun je nog even voor een ander vak leren. Ook extra briefjes maken waarop dingen staan en waar je snel naar kunt kijken is misschien handig.

Veel geluk met jullie toets/tentamen-week mocht je die ook hebben net als ik!
Liefs!

1 opmerking

Bedankt voor de reactie♥

© TESSA KLOK
Maira Gall