Social Media Icons

Top Nav

How to blog? - Foto's maken

jan 7, 2015 1 comments
Als je een blog hebt wil je ook graag goede foto's hebben om in je artikel te zetten. En soms kom ik dan nog foto's tegen van producten, of looks waarvan ik het echt zo zonde vind dat die foto's zo zijn gemaakt, want ze halen het niveau van het artikel enorm naar beneden. Maar daar kan je altijd wat aan veranderen. Ik blog nu al best een tijdje (minstens 3 jaar) en heb dus al wel redelijk wat ervaring opgedaan wat betreft blog-fotografie. In dit artikel vertel ik jullie wat je maar beter kan doen, om goede foto's te maken voor je blog.


Camera
Het grootste deel van de kwaliteit van de foto, hangt toch wel af van de camera die jij gebruikt. Want het verschil tussen een spiegelreflex-camera en de camera van je Samsung mobiel, is enorm groot. Als je dus begint met bloggen zou ik wel een goede camera afschaffen. En het hoeft echt niet gelijk een spiegelreflex te zijn. Want met een compacte camera kan je ook prima foto's maken, het licht er natuurlijk ook aan wat voor één je koopt. Mocht je echt even geen geld hebben voor een camera, maar wilt al wel graag starten met je blog, dan is een iPhone (4(s) of hoger een prima oplossing, de foto zal er misschien minder mooi uitzien, wanneer je hem op de laptop bekijkt, maar het is een begin.

Licht
Licht is enorm belangrijk in je foto. Mensen die op je blog kijken willen graag goed kunnen zien wat het product/look/outfit is, en hoe het eruitziet, bij swatches bijvoorbeeld. Je wilt graag de kleur goed over laten komen op de foto. Heb jij een te donkere foto, dan lijkt de kleur automatisch ook anders. Maar daarvoor is het licht dus erg belangrijk. Naast het feit, dat als jij een donkere foto hebt, dat je meestal een lelijke ruis op die foto ziet. En dat is niet fijn om goed te kijken hoe iets eruit ziet. Maar ook is het scherp stellen van de foto veel lastiger wanneer je niet goed genoeg licht hebt. Het beste licht wat je kunt gebruiken is daglicht. Je krijgt dan het normaalste licht wat je kan krijgen, en geen rare gele kleur, of een andere kleur, van het licht als je neplicht gebruikt. Tenzij je hele goede lampen hebt. Maar alsnog is daglicht wel het mooist, vind ik dan.

Scherp stellen
Op het moment dat jij iets wil laten zien, dan moet het ook duidelijk zichtbaar zijn. Maar als je je camera niet goed scherp stelt krijg je veel te onscherpe, wazige, foto's. Dan lijkt het net alsof je onder water naar iets zit te kijken. Je kan dan niet meer lezen wat er op het product staat, of bij een make-uplook kan je niet goed zien welke kleuren er zijn gebruikt, hoe de overgang van kleuren is, het is gewoon niet te zien. Dus wees niet te snel met je foto's maken, en kijk altijd direct even je foto's terug. Ben je er tevreden mee, en zie je dat alles scherp is enzovoort? Dan kan je ze overzetten op je laptop/computer.

Achtergrond 
Vaak maak je bij het bloggen foto's van producten, of spullen die je hebt gekocht. Natuurlijk maak je ook van andere dingen foto's, maar voor dit gedeelte houd ik het even bij de producten/spullen. Wanneer je daarvan foto's wilt maken moet begin je altijd met de plek. Waar wil je je spullen neerzetten om de foto's te maken? Je kan daarvoor verschillende dingen kiezen. Je kan namelijk een groot wit vel papier gebruiken en eronder leggen. (Bij Bruna & VD te koop) En dan krijg je een mooie rustige achtergrond, en focus je dus alleen maar op het product. Maar je kan er ook voor kiezen om juist een mooie achtergrond te creëren, door bijvoorbeeld een zijden kleed eronder te leggen, of wat bloemen erom heen te leggen. Dat geeft de foto net iets meer vrolijkheid mee. En laat je zien dat je moeite doet voor de foto's die je maakt. Je kan natuurlijk ook gewoon naar buiten gaan, en daar ergens foto's maken van je producten. Maar kies liever geen willekeurige plek ergens in je kamer, waar je allerlei troep kan zien. Dus zomaar ergens op je bureau, terwijl daar nog tijdschriften liggen, allerlei pennen en weet ik wat nog meer. Ook mooi is, om het product scherp te hebben, en de achtergrond onscherp. Houdt het rustig en blijf natuurlijk altijd focus houden op je product/spullen. Daar gaat je foto immers om.

Kleur
Ik had het er net al even over. Maar je wilt als lezer graag de kleuren goed kunnen zien. Anders krijgen ze een verkeerd beeld over een bepaald product. Als jij een product hebt zoals een lipstick die er in het echt rood uitziet, maar op de foto lijkt hij net oranje, zullen je lezers zich eerder afvragen of ze dat wel mooi vinden, terwijl het dan eigenlijk niet eens die kleur heeft. Dat is erg zonde, en je geloofwaardigheid gaat er misschien ook wel onder leiden, omdat je niet de beste reviews hebt. Waarschijnlijk helemaal niet expres, maar daarom zeg ik het je nu maar even, zodat je erop kan letten. En dan over de kleur van de foto zelf. Stel je hebt een foto van een outfit gemaakt, maar helaas is je foto nogal dof geworden. De kleuren zijn niet genoeg zichtbaar, want je wilt dat ze opvallen. Wees er dan niet bang voor, om een bewerk-programma even te openen en de kleur wat levendiger te maken. Iedereen bewerkt wel eens wat aan zijn of haar foto's. Ook bij het bloggen, want iedereen wilt zo goed mogelijke foto's leveren.

Op je blog
Dit is even iets kleins. Want ik zie vaak op blogs dat ze de foto's die ze hebben gemaakt, heel klein op hun blog zetten. Wat een zonde! Je wilt iets laten zien, dan heb je niet zoveel aan de kleine versie van je foto. Zet hem lekker groot in je artikel. Laat zien waar je trots op bent, wat je hebt gemaakt. Mensen zullen zich meer in je foto boeien, en het artikel ook sneller helemaal lezen.

Contrast
Net als bij kleur kan je wel eens iets aanpassen bij je contrast. Het maakt het er meestal wat mooier op. Het geeft de foto iets meer schaduw, en sommige plekken juist iets meer licht. Maar let daar wel mee op. Een beetje meer contrast kan soms voor wonderen zorgen, maar te veel is echt not-done bij een blog foto. Voor mij persoonlijk vind ik het dan weer niet mooi. Meestal hoef je dit niet aan te passen als je een goede camera hebt. Maar zo nu en dan vind ik het wel eens nodig, ook bij mijn foto's en dan bewerk ik ze een beetje.

Reacties

Een reactie posten

Bedankt voor de reactie♥

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Contactformulier