Social Media Icons

Top Nav

Hoe bouw ik een fotografie portfolio op?

jan 9, 2017 0 comments
Een portfolio. Een bij elkaar verzamelde verzameling van het werk waar je het meeste trots op bent. Zo moet ik voor mezelf zo veel mogelijk uitgewerkte (korte) films voor elkaar krijgen, met alle uitwerkingen erbij. Maar daarnaast als tweede optie houd ik ook een fotografie portfolio bij. Maar hoe vul ik die nou als student zijnde?


Als eerste gaat het erom dat je moet weten met wat je jouw portfolio wilt vullen. Een bij elkaar verzamelt hoopje verschillend werk, zonder enig structuur gaat je niet helpen om anderen te overtuigen dat je in een specifiek onderwerp uitblinkt. En natuurlijk is veelzijdigheid ook een kunst, maar deel het dan zo in dat je precies weet, wat waar moet.

Maar voor alsnog. Hoe zorg je voor dat werk? Zelf heb ik er nu voor gekozen om mij te focussen op modelfotografie. En met name op locatie. Nu kan je moeilijk gaan doen met allerlei modellen bureau's waar je hoogstwaarschijnlijk voor moet betalen. Of je kan het makkelijker doen, zoals wat ik gewoon doe. Instagram! Ga op zoek naar mensen in jouw omgeving die jij vind passen in het plaatje wat je voor ogen hebt. Het zal als eerste instantie raar voelen, om zomaar iemand te vragen of ze model willen staan voor je. Maar als jij alvast ander werk kan aantonen, waardoor je je professionaliteit laat zien, heb je grotere kans op een ja.

Zo heb ik van te voren veel foto's gemaakt met mijn zusje. Dat was ook maar de vraag of die een beetje leuk op de foto kon staan, maar ik was blij verrast. Die foto's heb ik op verschillende plekken ge├╝pload, met name Instagram. En op deze manier bouw ik al een kleine online portfolio op, zodat het makkelijker om te laten zien wat je al kan. En zie het zo. Zij hebben mooie foto's van zichzelf en jij hebt weer mooie plaatjes voor in je portfolio.

En zo werkt dit voor elke soort van fotografie. Begin dicht bij jezelf, in jouw omgeving zodat het makkelijker is om toestemming te krijgen. Of als we het hebben over omgevingen, dan is dat vertrouwd en weet je precies wat er wel of niet is. Eenmaal die foto's gemaakt, van een bedrijf, model, omgeving, auto's en noem maar op, dan kun je langzamerhand proberen om met andere mensen contact op te nemen en vragen of je daar foto's mag maken of met die persoon.

Hoe meer jezelf onderneemt, hoe meer anderen het op gaan vallen en met een beetje geluk kan je daarna beginnen met opdrachten, dus wanneer mensen jouw gaan vragen om  voor geld foto's te maken. Krijg je toestemming om ook die foto's weer te gebruiken voor eigen doeleinden? Mooi! Nog meer werk voor in je portfolio.

Het is even bij het begin beginnen. En het hoeft niet snel te gaan. Maar het is wel iets waar jezelf achteraan moet en zelf dingen moet ondernemen. Want zonder portfolio, ben je in dit creatieve wereldje nergens.

Reacties

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Contactformulier