Social Media Icons

Top Nav

Waarom steeds minder Nederlandse films en series?

jan 12, 2017 0 comments
Gek dat wij een compleet andere taal van onze overheid moet kunnen vinden we het allang niet meer. Maar dat we vaak die taal boven onze eigen taal zetten op het gebied van film en tv zet mij toch aan het denken. Waarom in Nederlands niet meer goed genoeg.



Je merkt het aan alles. Vroeger toen ik nog een basisschoolkind was en dat is nog niet zo extreem lang geleden, waren er zo veel Nederlandse series. En die werden dan ook echt massaal bekeken. Denk aan gtst, Onderweg Naar Morgen, Gooische Vrouwen en noem maar op. En ja Nederlandse series zijn er nog wel en worden ook wel bekeken. Maar ze vallen in het niets als je kijkt naar het grote aanbod en populariteit van de Engelstalige films en series.

De reden is natuurlijk dat het te verstaan is voor iedereen. Simpelweg omdat over het algemeen iedereen wel een beetje of gewoon goed Engels verstaan kan. Daardoor groeit je populariteit sneller. En hier vertel ik absoluut niets nieuws. Maar inmiddels hoor ik zo vaak om mij heen wanneer ik iemand vraag of ze een bepaalde Nederlandse serie hebben gekeken, dat ze écht geen Nederlandse films en/of series meer kijken. Want ze zouden slecht zijn. En dan vraag ik mij oprecht af waarom.

Dat is dan ook gelijk de eerste vraag die ik stel. Vaak komen de antwoorden op dezelfde dingen neer. Slechte acteurs en zogenaamde slechte verhalen. Wat men vindt van Nederlandse acteurs daar kan ik niet zo heel veel zeggen en me soms ook wel ergens in vinden. Het is veel van hetzelfde en te overdreven. Maar dat denk ik eigenlijk alleen bij de real-life-maar-toch-geacteerde-soap-series.. Tenenkrommend. Denk aan brugklas en Achter Gesloten Deur. Maar sorry hoor, als ik kijk naar een serie als bijvoorbeeld Celblok H of Penoza, dat zit gewoon steengoed in elkaar wat acteurs betreft. Ik vind het echt zonde dat als er een aantal films en series zijn, waarbij je zal denken dat het met Engelstalige acteurs beter zou zijn, dat er dan zoveel mensen zijn die in het algemeen Nederlandse films en series niet leuk vinden. Terwijl er zo véél verschillende zijn!

Wat ik dus ook bijzonder vind is dat er mensen zijn die zeggen dat Nederlandse films en series geen leuke verhalen hebben. Huh? Volgens mij is het zo dat er veel series zijn overgenomen van Engelstalige series. Zo is GTST gebaseerd op de Australische serie The Restless Years, Celblok H een Nederlandse bewerking van de Australische serie Wentworth en kennen jullie Iedereen is gek op Jack nog, nee? Misschien ken je dan de Amerikaans serie Everybody loves Raymond. Oftewel mijn vraag is dan.. is het dan zo dat je je eigen taal niet meer leuk vind? Zelf ben ik nog altijd gek op de lekkere platte Hollandse series en films. Ze voelen wat realistischer, want het is nou eenmaal je eigen taal, eigen omgeving en een typisch iets bij Nederlandse films en series: alles kan waar gebeurd zijn. 

En ja, ook ik kijk tegenwoordig heel veel Engelse films en series, de series omdat ik ook wel enorm fan ben van science fiction en historische series en die er helaas niet echt zijn in Nederland. En wat betreft films, groot deel van Netflix heb ik inmiddels wel gehad nu. Maar ik blijf erbij. De vraag waarom ze en ik heb het in dit artikel voornamelijk gehad over leeftijdsgenoten, nou eigenlijk een soort van hekel hebben gekregen aan onze Nederlandse film cultuur kan ik gewoon niet begrijpen.

Reacties

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Contactformulier