vrijdag 28 juli 2017

Voorbereiden en Versnellen (Mijn opleiding) | Photostory #3

Help! De zomervakantie is inmiddels voor mij alweer paar weken bezig en het vliegt voorbij. Realiserende dat ik volgend schooljaar al mijn laatste schooljaar in wil gaan.  En daar mag nog best wat voor worden gedaan. Lees verder..

Even wat achtergrond informatie. Op de middelbare school had ik de keuze. Doorgaan voor havo (cijfers TL examen lieten dat toe) en daarna naar het HBO of toch liever alvast beginnen met de opleiding die ik graag wilde doen, maar dan de MBO versie. Het was een simpel reken sommetje. Twee jaar extra havo, met risico dat ik het niet eens haal. Of met een versnelde MBO opleiding drie jaar en dan heb ik alvast een berg aan ervaring, kennis opgebouwd, contacten kunnen maken en het belangrijkste toch wel, een portfolio op kunnen bouwen.

Het zou toch nog lang duren voordat ik daar zou zijn. Maar er zijn nu al twee jaren weer om en dat is toch even schrikken. Vanaf het begin van mijn opleiding wilde ik het in drie jaar gaan afronden. En ik moet eerlijk toegeven, school gaf ons daar niet enorm veel ruimte voor om heel veel te doen dit afgelopen jaar. Ja, opdrachten genoeg, maar beeld je even in, enorm veel samenwerk opdrachten die even wat langer duren dan de gemiddelde opdrachten die we waren gewend. En omdat je erbij moest samenwerken verwachten er ook nog eens anderen dat je die opdrachten voorop stelt. En dat terwijl je aan het eind van het verhaal dezelfde soort beoordeling hebt en het dus niet bepaald opschiet met de aantallen beoordelingsformulieren.

Misschien lijkt het alsof ik school nu ergens de schuld van geef, maar het is meer even de reden waarom mijn motivatie in het zoveel mogelijk opdrachten maken, een beetje verdween. Ik kwam door al die andere opdrachten gewoon tijd te kort, werd inspiratieloos en dat resulteerde in voor mijn idee te weinig beoordelingsformulieren. Waardoor mijn balkjes (Ken je ETO? Nou dat dus) niet echt werden opgeschoven. En als dat niet snel gebeurt, dan red ik het niet in drie jaar. Snap je mijn stressnu?!

Wat houdt dat nu in? Ik wil er alsnog alles aan doen om deze opleiding af te ronden in drie jaar! Dat betekent buffelen. En niet een beetje ook. Er staat een groot project op de planning, een korte film, waar we een aantal maanden aan gaan werken. Leuk. Hartikke leuk! Maar dat betekent weer veel samenwerken. Ik kan wel samenwerken, sterker nog ik vind het helemaal top om samen iets te mogen maken tot een geslaagd product waar iedereen trots op mag zijn. Maar het is en blijft school en je weet hoe dat gaat.

Persoonlijke voorkeuren en omgang met anderen spelen een grote rol in de samenwerking. Je weet ieders kwaliteiten en er bestaat eenmaal de kans dat je bij mensen komt te zitten in een groepje, waar je van weet dat hij of zij haar kwaliteiten ergens anders heeft liggen en niet bij deze belangrijke opdracht, zoals het voor jou in ieder geval voelt. Zo zijn er ook genoeg dingen waarbij ik weet dat anderen eventueel niet om bepaalde redenen met mij samen zouden willen samenwerken. Onder andere omdat iedereen een andere manier van werken heeft, een plan opstellen en het uitwerken ervan, probeer al die verschillende manieren dan maar eens bij elkaar te voegen onder het mom van “Je moet met iedereen kunnen samenwerken, dat zal je later ook moeten.” Mag ik daar even heel kort mijn mening over geven?

Want als je iets meer naar de realiteit kijkt, zal je later, inderdaad, met iedereen moeten kunnen samenwerken puur uit professionaliteit, maar laten we even kijken naar mijn vakgebied als voorbeeld, namelijk film productie/regie/schrijven etc. Iedereen wil het beste van het beste. Dat betekent dat je ook gelijk met iedereen samenwerkt die ook daadwerkelijk in dat deel van het vakgebied wilt zijn. 

Dat is al een dingetje wat verschilt met school, ik wil namelijk niets anders dan fictie films maken. Maar er zijn ook een paar die toch liever gaan voor de sportopnames, festival video’s, commercials,   noem maar op. Dat zegt niet dat zij dat niet “Kunnen” en misschien “Willen” ze het ook wel. Maar als dat niet je hoogst gegrepen affiniteit is, waarom zou je daar dan net zo veel energie in steken, of doe je dat wel vanwege school, maar liggen je kwaliteiten er niet. 

Terwijl voor een ander uit je groepje dit misschien wel dé opdracht is, waardoor je kan toegelaten worden op een HBO, of wordt aangenomen ergens (Wat niet gelijk mijn bedoeling is, ik wil graag doorleren.) Overigens schrijf ik nu ook telkens met -je en -ik door elkaar, maar dat wat voor mij geld geldt wellicht ook voor anderen.

Ja, de angsten zijn er. Want er staat ook nog een nieuw half jaar aan stage op mij te wachten. Hoppa! Weer een half jaar waarin je niet zoveel mogelijk opdrachten kan doen, weer een vertraging van het aantal beoordelingsformulieren. Hoewel ik stage één van de meest waardevolle dingen vind van school. Daar leer je toch echt het allermeest!

Oftewel, het eerste halve schooljaar na de zomervakantie gaat bestaan uit alleen maar opdrachten voor mijzelf bedenken en dan ook goed uitwerken, alles vastleggen voor perfect bewijsmateriaal en de docenten laten zien dat ik klaar ben voor de volgende stap. Mijn plan is om allemaal kleine video’s te maken van 1 á 2 en misschien wel wat meer minuten, zodat het een kleine korte film wordt. Ik kan dus kleinere scenario’s maken, heb minder tijd nodig voor opnames en kan alsnog al mijn ervaringen, kennis en kwaliteiten laten zien die ik nodig heb om dit jaar mijn opleiding af te ronden.

Om deze video’s ook echt tot een succes te laten worden heb ik natuurlijk wel acteurs nodig. Ben jij nou altijd al geïnteresseerd geweest in acteren, denk je dat je het ook wel kan en lijkt je het leuk om eens in één van mijn korte films; Meld je dan aan voor mijn acteurslijst. Stuur je naam, je leeftijd, (Onder de 18 heb ik uiteindelijk toestemming van je ouders nodig als je wordt uitgekozen om echt mee te werken aan de opnames.) je woonplaats en een foto van je (Het leukst is natuurlijk een kleine video met een klein stukje acteerwerk, maar is niet een must.) en mail dat naar klokfotofilm@gmail.com En wie weet mail ik jou eens om mee te werken aan één van mijn video’s. 

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Bedankt voor de reactie♥

© TESSA KLOK
Maira Gall