Social Media Icons

Top Nav

Kwantiteit boven Kwaliteit is de nieuwe YouTube content trend

apr 6, 2022 0 comments

In de tijd dat ik ben begonnen als 'content creator' stond er één ding bovenaan het lijstje van prioriteiten bij het maken van content, namelijk zo goed mogelijk kwaliteit afleveren.

De camera's die speciaal werden aangeschaft voor het maken van de foto's en de video's waren altijd een enorme punt van verbetering en je kon duidelijk de verschillen merken tussen de mensen die er echt veel moeite in stopten en de mensen die geen idee hadden waar ze mee bezig waren. Teksten werden steeds maar langer en de beelden werden steeds mooier. Iedereen die serieus met hun blog of YouTube kanaal aan de slag ging wilde het beste uit hun content halen. Maar vandaag de dag vraag ik mij af waar die mentaliteit is gebleven. De content is bagger!

Hoewel ik in de beginjaren van de content creators een enorme verslaafde was van het lezen van andermans blog en het kijken van hun vlogs, kijk ik momenteel echt amper naar content van anderen. Waarom? Ik kan het als videomaker en fotograaf gewoon niet uitstaan dat mensen soms miljoenen aan geldbedragen ontvangen en dan de kwaliteit hebben die ze hebben. Beelden waarbij er van allerlei rotzooi in de achtergrond ligt, een belichting om van te huilen of gewoon niet meer moeite doen om je te interesseren in een daadwerkelijke camera, want een smartphone is genoeg.

De videokwaliteit gaat achteruit

Laat ik maar niet te technisch worden over een smartphone vs een fatsoenlijke camera. Want ik ben het er zeker mee eens dat de goede smartphone camera's tegenwoordig van een hoog kwaliteit zijn. Maar het idee dat de grootste influencers niets anders doen dan een beetje te zwaaien met hun telefoon en uiteraard daardoor de mogelijkheden van de beelden amper aanwezig zijn, is toch eigenlijk best vreemd. Je zou namelijk verwachten dat des te meer abonnees ze krijgen des te meer moeite ze zouden gaan stoppen in hun content maar niets is minder waar. En dan heb ik het niet alleen over de smartphone vloggers, ik heb het ook over de influencers die het daadwerkelijk niet meer boeit hoe de beelden eruit zien. Verkeerde composities, rare onderkinnen blijkt een hipe, wat rommel hier en daar. Het is het tegenovergestelde van 10 jaar geleden.

Een goed voorbeeld hierin is denk ik Emma Chamberlain. En ik hoewel ik moet zeggen dat ze enorm afwisselend is in haar kwaliteit van video's heb ik een lange tijd niet begrepen waarom zijn nou zo bijzonder was als het aankomt op haar content. Zij was het perfecte voorbeeld van de mentaliteit; "Het boeit werkelijk niet hoe en wat ik film, mensen kijken toch wel." De thumbnails kregen geen leuke vormgeving meer en de titels, hier even een paar voorbeelden:

'Ugg season."
"Just another vlog LOL"
"cooking"
"U totally caught me making soup"

Het lijkt erop dat ze gewoon 'relatable' wilt zijn. We weten dat ze veeld geld heeft een fancy leven maar ze wilt nog altijd als een herkenbaar persoon overkomen. Dat ze ook maar gewoon een jongvolwassene is die haar ding doet. Als ze alleen maar haar fancy leven laat zien en alles op geweldig mooi kwaliteit gaat uploaden, dat haar volgers die haar hebben leren kennen als de normale meid, haar niet meer leuk gaan vinden en dat ze haar abonnees kwijt raakt. Het ziet ernaar uit dat ze simpelweg haar fancy leven aan het compenseren is door de in feite 'slechte' content. Al is dat tegenwoordig niet altijd meer het geval. Inmiddels zie ik steeds vaker vlogs van haar waarin ik merk dat ze er echt wel over nadenkt en het er goed uitziet, maargoed, nu opeens is ze een tijdje gestopt dus daar hebben we ook niks meer aan. Maar het is nog altijd iets wat ik nog steeds zie gebeuren bij andere influencers en kleinere YouTubers. Het is een echte trend geworden.

We zetten de trend voort 

Hoe is het dan een trend geworden? Ik denk oprecht dat Emma een enorme trendsetter hierin is geweest. Steeds meer mensen gingen haar manier van filmen en monteren overnemen. Waarschijnlijk met het idee dat als het bij haar werkt, dat het ook bij henzelf zou gaan werken. Het grote verschil is dat Emma ook daadwerkelijk de mensen/abonnees heeft die inderdaad toch wel gaan kijken, want zij vinden Emma als persoon leuk. De mensen die haar videostijl overnemen hebben nog vrijwel niemand.

Content creators hebben het dus nu over een andere boeg gegooid. Ze weten dat meer content helpt in het algoritme en daarom kunnen ze maar beter zo veel mogelijk content uploaden dan wat minder content met beter kwaliteit. En dat stoort mij enorm. De inspiratie die men altijd kon halen uit de content van een ander is vrijwel compleet verdwenen en er zijn maar een paar YouTubers waarvan ik vind dat zij nog altijd het beste van het beste uit hunzelf en hun content halen. Neem even een voorbeeld aan onze Nikkitutorials. Altijd de perfecte belichting, mooi scherp beeld en naar de inhoud van haar video's kan ik uren luisteren. 

Kwantiteit boven kwaliteit dus. Ik vraag mij af of we ooit nog naar een tijd gaan waarin we weer opnieuw ons best gaan doen om daadwerkelijk goed werk af te leveren en daar bakken vol met geld mee gaan verdienen of dat dit aan blijft houden en YouTube opnieuw de afvalbak van de videomakers wordt.

Reacties

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Contactformulier