dinsdag 30 november 2021

Creatieve samenvatting maken voor je studie!


Waarom een creatieve samenvatting?

Als je denkt aan een samenvatting denk je vast aan een simpele tekst wat je keer op keer moet gaan lezen en op die manier leer jij de leerstof. Maar voordat je het kan gaan leren zal je de samenvatting eerst moeten maken. Vaak lopen studenten daar tegen aan omdat het niet het leukste werk is om te doen. Zeker niet als jij een creatieveling bent. Dus waarom zou je dit niet gaan combineren? Door middel van leuke lettertypes, speelse icoontjes en kleuren kan jij jouw samenvatting zo vormgeven dat het leuk wordt om jouw samenvatting te maken en te bekijken.


Welk programma kan je gebruiken?

Vrijwel elk tekstprogramma biedt de mogelijkheid voor het opmaken van teksten. Op zowel word en pages kan je de lettertypes en kleuren aanpassen, foto's toevoegen en vormen plaatsen. Maar je kan het nog uitgebreider maken door programma's als Microsoft OneNote of Adobe Indesign. 


OneNote: Dit programma is juist gemaakt om notities en samenvattingen te maken, maar voornamelijk ook op te maken. Zo kan je vrij gemakkelijk alles markeren met verschillende digitale stiften of onderstrepen door de pen opties. Heb jij een tekentablet of een laptop met touchscreen, dan kan je zelf ook nog speelse teksten zelf schrijven. Of leuke pijltjes tekenen. Bedenk het en het kan. 

Het voordeel van OneNote is bijvoorbeeld de lineaal optie, waardoor je mooie strakke lijnen kunt tekenen. Niet alleen dat, je hebt de mogelijkheid om zelf de achtergrond van je notities te kiezen. Bijvoorbeeld lijnpapier zoals wat je ziet in een schrift. Of gewoon een strak witte achtergrond waardoor je zelf kan bepalen hoe groot de pagina wordt.

InDesign: Heb jij de mogelijkheid om de Adobe programma's te bekijken? Dan kan je eens proberen om je samenvattingen te schrijven in InDesign. Dit programma is juist ontworpen voor de opmaak van teksten. Je hebt de wereld aan mogelijkheden om dingen toe te voegen waardoor jouw samenvatting er speelser uit komt te zien. Het programma wordt ook gebruikt om boeken in op te maken. Daardoor uitermate geschikt om meerdere pagina's in te stellen zodat je het echt als een digitaal schrift kunt gebruiken.


Elementen toevoegen maakt overzichtelijk!

Teksten dikgedrukt zetten en eventueel kleuren aanpassen doet al een heleboel voor het overzichtelijk maken van je tekst. Maar door gebruik van elementen kan jij jouw tekst nog speelser maken, maar tegelijkertijd meer rust bieden in je samenvatting. Dat klinkt wellicht tegenstrijdig maar je kan in de bovenstaande programma's een stuk makkelijker naar de zijkant van je pagina toewerken. Door middel van bijvoorbeeld pijltjes en lijntjes kan je extra notities toevoegen naar de belangrijkste notities van je samenvatting.

Om het mooi te maken kan je er natuurlijk ook voor kiezen om die extra notities daadwerkelijk zelf te schrijven. Tenminste als je een tekentablet hebt om een touchscreen laptop met een pen, als je niet met je vingers wilt gaan schrijven op je scherm. Doordat jij je eigen handschrift toevoegt ziet het er wat persoonlijk uit, wat creatiever maar wat belangrijker is; je maakt een duidelijke onderscheiding van de primaire tekst en de extra notitites die je toch nog even wilt toevoegen. Het is dan in één oogopslag duidelijk wat het belangrijkst is om te leren en wat de extra informatie is.

Meer bewust van wat je maakt.

Ik kan mij voorstellen dat jij je afvraagt; 'Waarom al die extra moeite doen? Helpt het überhaupt bij het leren?' Als ik uit eigen ervaring mag spreken helpt het zeker. Je bent je zoveel meer bewust van wat je aan typen bent wanneer je daarna nog eens bezig gaat met hoe het eruit ziet. Je leest het wanneer je het typt, je leest het wanneer je het gaat markeren. Wanneer je er extra elementen bij toevoegd lees je het nog eens om de elementen op de juiste plaats te zetten. Onbewust ben je veel meer gefocust op dat wat er staat, dan wanneer je bepaalde teksten kwakkeloos overtypt. 

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen manier van leren. Maar ben jij net als ik iemand die er echt niet vrolijk van wordt om van die saaie samenvattingen te maken en ben jij creatief, dus wil jij wat meer plezier hebben in het maken van die samenvatting, dan is dit wellicht dé manier!

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Bedankt voor de reactie♥

© TESSA KLOK
Maira Gall