dinsdag 23 november 2021

Time management tijdens je studie voor mediastudenten!


Time management is de sleutel tot succes!

Waarbij je eerst 5 dagen per week volledige dagen op school zat tijdens je middelbare schoolperiode en daar voornamelijk al je schoolwerk deed, zit je nu toch echt op een opleiding. Het komt nu aan op het combineren van je lesuren, het maken van je huiswerk en je vrije tijd. Je zal nu zelf een planning moeten maken om alles te kunnen doen wat er moet gebeuren en de dingen te doen die je graag wilt doen. Maar hoe zorg je daarvoor?

Planning maken
Je zal je vast niet verbazen dat het begint bij het maken van een planning. Gelukkig zijn daar zoveel meer manieren voor dan de standaard agenda waarin je zet wanneer je iets hebt gepland. Een tip is gebruik maken van de To-Do strategie. In plaats van precies opschrijven hoe lang je met iets bezig bent en op welke tijdstippen je iets gaat doen, ga je alleen maar opschrijven wat je die dag gedaan wilt hebben. Dit geeft een stuk meer rust omdat je niet hoeft te stressen wanneer je iets niet op tijd af krijgt. Vaak weet je niet van tevoren hoe lang je precies met iets bezig bent. Soms ben je net iets langer bezig dan gedacht en voor je gevoel raakt je hele dagplanning in de war. Dat resulteert dan weer in stress en dat willen wij juist voorkomen. Doordat je voor jezelf een week planning maakt en simpelweg opschrijft wat je per dag af wilt hebben, kan je elk moment van de dag bepalen wat wanneer je iets wilt doen, zolang aan het einde van de dag alles is gedaan.


Je eigen vrije tijd is van belang
Als je kijkt naar de gebruikelijke schoolroosters zal je opvallen dat er vaak maar een paar uren per dag zijn ingeroosterd voor de lessen. Zo kan het zomaar zijn dat je pas in de middag begint en je nog voor de avond klaar bent. Velen zullen zeggen dat het een verloren dag is, want je kunt net niet iets leuks inplannen. Je kan ervoor kiezen om lekker uit te slapen, naar de lessen te gaan en daarna heerlijk relaxen. Heel productief is dat natuurlijk niet. Mijn tip is om alsnog standaard de wekker rond 8 uur te zetten, ook de dagen dat je pas in de middag moet beginnen. Zo kom je niet alleen in een ritme, wat weer helpt voor de dagen dat je daadwerkelijk moet beginnen in de ochtend. Maar hierdoor creëer je voor jezelf een paar extra uur vrije tijd. Ben jij iemand die graag sport? Dan kan je dat extra uurtje nog voor je lessen in plannen. Is er nog een serie die je graag wilt kijken? Dan kan dat ook of nog beter, combineer het kijken van je serie tijdens het sporten, indien je naar de sportschool gaat.


Combineren van je planning
Dan kom ik dus op het punt combineren. Probeer ervoor te zorgen dat je bepaalde dingen tegelijk kunt doen om zo efficiënt mogelijk alles te doen wat je wilt doen. Wil je graag een podcast luisteren, combineer het met eventuele creatieve schoolopdrachten. Dat gaat prima samen. Net als de serie kijken in de sportschool. Heb jij tijd nodig voor je make-up in de ochtend? Zet eens de kennisclips van de lessen waar je naar kunt luisteren. Bedenk het en je kan het wel combineren.


Thuis is vrijheid, school is schoolwerk
Heb jij een school waar je mogelijkheid hebt om te zitten en je huiwerk te doen ontdanks dat je geen les hebt? Ga ervoor! Je zult merken dat als je op school zit je niet zo snel afgeleid wordt om iets anders dan school te doen. Thuis is de verleiding vele malen groter. Een tip is dus om spullen voor meerdere vakken mee te nemen naar school, ook voor de vakken waar je geen les over hebt die dag. Ga eerder naar school of blijf nog even een paar uurtjes na de les op school om daar aan één stuk door met je schoolwerk bezig te gaan. Als je dan thuis komt dan ben je ook echt klaar met de schooldag en kan je rustig de dingen doen die niks met school te maken hebben. Het klinkt simpel en dat is het ook. Uit eigen ervaring blijkt die stap toch nog groter te zijn dan je denkt. Je bent gewend om lekker korte dagen te hebben en voor je idee veel vrije tijd. Totdat je aan het einde van het kwartiel merkt dat je tijd te kort komt. Tijd die je eerder had kunnen pakken als je per dag wat langer op school was gebleven.


Niet voor iedereen
Voor ieder is het anders. Niet elke manier van plannen werkt voor iedereen. Je zal gedurende je opleiding vanzelf merken wat voor jou het beste werkt. Misschien vindt jij het wel een stuk fijner om met school bezig te gaan. Of heb jij niet de focus om meerdere dingen tegelijk te doen. Het is een kwestie van uitproberen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om elk kwartiel een andere manier te proberen, kijken wat voor jou het beste werkt en die manier voor de rest van je opleiding gebruiken.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Bedankt voor de reactie♥

© TESSA KLOK
Maira Gall