Social Media Icons

Top Nav

Als tiener je eigen bedrijf starten!

sep 10, 2019 0 comments
Als je denkt aan het starten van je bedrijf, zul je denken aan 40 jarige mannen en vrouwen die na jarenlang werken voor zichzelf gaan beginnen. Maar inmiddels is het net zo makkelijk om als tiener te beginnen met je eigen bedrijf. Wat maakt het dat we allemaal voor ons zelf willen werken op zo'n jonge leeftijd? En vooral, waarom al, al die druk op je nemen terwijl de meesten nog op school zitten.Waarom starten we zo jong?
Persoonlijk denk ik dat het grootste gedeelte te maken heeft met de invloed van Sociale Media. Men begrijpt inmiddels dat als je maar genoeg aandacht hebt voor je bedrijf dat je feitelijk alles kan verkopen. Zo kan elke influencer (Instagrammer, YouTuber, Blogger) een bedrijf starten en de spullen worden toch wel verkocht. Doordat we alleen de succesverhalen zien, krijg je al snel de impressie dat het makkelijk is om te doen.

Een andere reden is vaak ook omdat we wel moeten. Leuk zo'n baantje ernaast, maar waar haal je de tijd vandaan. Een 40 uurige schoolweek, dan vaak nog sport, een keer afspreken met je vrienden en wacht, vaak nog buiten al die schooluren mag je nog gaan leren en huiswerk maken. Dan moet je je prioriteiten wel heel erg op een rijtje hebben om te zeggen, ik ga als 15 jarige beginnen met werken. Hoewel ik weet dat dat vroeger ook allemaal moest, ben ik er nog steeds niet achter HOE ze dat vroeger deden. Hebben onze ouders is hun tienerjaren dan ├╝berhaupt wel een leven gehad? Of was het alleen school en werk?

Het punt nu is, is dat we de mogelijkheden meer voor ogen hebben. Je kan een vast baantje vinden wat je in de avond uren doet, of je gaat een bedrijf starten in iets wat je echt leuk vind om te doen, wat meestal toch al je hobby is en er dan geld aan mee verdienen. Publiciteit is niet meer zo duur, want jongeren weten toch al precies hoe ze met Sociale Media om moeten gaan.

De voordelen.
Er zitten dus best een aantal voordelen aan het beginnen en runnen van je eigen bedrijf. Je doet iets wat je leuk vind, je regelt zelf je eigen werkuren - Als jij midden in de nacht wilt doorwerken, dan kan je dat doen, maar ik raad het je niet aan ivm school - Je houd zelf een overzicht aan wat je verdient en jij hebt het in de hand hoeveel je die maand gaat verdienen. Zo kan je veel meer verdienen dan dat 12-uur-weekloon in de maand.

Daarnaast maak je ook al gelijk naam voor jezelf. Op je CV zul je dan welliswaar niet een lijst aan baantjes hebben, maar je zult wel enorm veel ervaring op hebben gedaan met het runnen van een bedrijf en als je nog geen werknemers hebt, heb je ook gelijk ervaring is alle facetten van het bedrijf. Van inkopen doen (Als je geen diensten aanbied) tot inpakken en verzenden tot de administratie en het promoten. Je kan op die manier laten zien dat je op verschillende plekken binnen een bedrijf past.

Al is dat natuurlijk wel heel tegenstrijdig met wat je natuurlijk wilt gaan doen. Des te eerder dat je begint met het bedrijf, des te langer je de tijd hebt om je bedrijf te laten groeien. Vaak wonen tieners die een bedrijf starten nog thuis en is de druk om veel geld te verdienen nog niet zo hoog. Maar op een gegeven moment zal je toch uit huis willen en dan zou het wel ideaal zijn als je bedrijf zodanig goed loopt, dat je door middel van je eigen bedrijf genoeg verdient en er simpelweg je brood mee verdient.

De nadelen.
Juist omdat je zo vroeg begint zal je misschien wat meer fouten maken. Fouten waar je na een aantal jaar misschien nog steeds moet oplossen. Je hebt als tiener nog geen ervaring in het werken bij een winkel of het runnen van een winkel of bedrijf en je moet alles zelf een beetje onderzoeken. Wellicht ga je inkopen doen door middel van een lening en loopt het bedrijf niet goed, wordt er niets verkocht en zul je alsnog die lening moeten afbetalen.

Of je hebt als tiener een andere manier van communicatie waar je misschien achteraf beter over de dingen had kunnen nadenken bij het communiceren met klanten. Dingen die je als je wat ouder bent anders zou aanpakken, kunnen net de dingen zijn geweest waardoor je wellicht een negatieve naam krijgt en kom daar maar eens vanaf.

En je moet je goed bewust zijn van je administratie. Offertes opmaken, facturen schrijven, btw aangiftes etc etc. Want als je dat niet al in je jonge jaren van je bedrijf op orde hebt, dan ga je daar later als je bedrijf staat als een huis, nog aardig last van kunnen krijgen. En dus is het hebben van je eigen bedrijf toch stiekem wel meer tijdrovend dan dat 12-urige baantje, iets om wel rekening mee te houden dat het niet ten koste gaat van je schoolprestaties.

Het is het waard.
Dit zijn natuurlijk wel allemaal dingen die je kan voorkomen. Als jij goed in netjes communiceren bent, hard gaat werken aan je administratie en veel gaat promoten, zal het op een gegeven moment wel storm lopen. Het is hartstikke leuk om te doen en na een aantal jaar (En ik spreek uit ervaring) ben je blij dat je zo vroeg bent begonnen. Want als je dan eindelijk die 20 aantikt, mag je in ieder geval al zeggen dat je al zo'n 4/5 jaar ervaring hebt en dat pakt niemand van je af!

Reacties

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Contactformulier