zondag 8 september 2019

Alles wat je moet weten bij het starten van een blog in 2019!


Hoewel ik nu zo veel meer YouTube kanalen online zie dan blogs, wil dat niet zeggen dat blogs niet meer immens populair zijn. Zodra we informatie nodig hebben is het eerste wat we doen, Google erbij pakken. Maar het is natuurlijk niet Google die ons met de informatie verschaft, het zijn de blogs en de websites die de informatie publiceren. Het starten van een blog in 2019 is dan ook zeker niet meer achterhaalt, maar in de afgelopen jaren is er wel een heleboel veranderd.

Waar ga je over bloggen?
Waarbij je jaren geleden nog met gemak een blog kon starten wat allerlei verschillende onderwerpen had, zoals deze blog als voorbeeld, is het nu toch echt van belang dat je met een goed plan moet gaan komen. Je moet weten waar je blog precies over gaat en het beste is dan ook je te richten op één of wellicht twee onderwerpen. Mensen die je blog gaan lezen zullen eerder je blog blijven lezen wanneer ze weten dat je blog gericht is op dat waar zij geïnteresseerd in zijn, zonder dat ze telkens hoeven te wachten voordat er weer een keer een artikel online komt over dat wat zij leuk vinden. Aan de hand daarvan kan je ook weer makkelijker de naam en domeinnaam van je blog bedenken.

Het aanpassen van je blog lay-out / vormgeving.
Als je eenmaal je domein hebt, kan je je blog helemaal aanpassen naar hoe jij het wilt. Het hangt er vanaf via welk platform jij je blog host, maar in principe zou je voor alles wel templates kunnen vinden en kopen voor de vormgeving van je blog. Hiermee laat je gelijk zien dat je weet wat je doet, de standaard blog templates zien er vaak amateuristisch uit omdat iedereen die al gebruikt. Het is juist belangrijk de layout aan te passen naar de stijl wat jij mooi vind en wat bij jou of je bedrijf past.
Je kan online gratis of betaalde templates downloaden vaak helemaal naar jouw smaak aanpassen. Ook zou je eventuele programmaatjes/widgets toevoegen om alles in je blog te zetten wat je maar wilt. Denk aan like knoppen voor je sociale media, je instagram feed, banners voor promotie, noem het maar op.

Investeren in je fotografie!
Natuurlijk bestaan er website waarbij je gratis foto's kan downloaden of je koopt ze via een stock website. Maar tegenwoordig is de eigen creativiteit van de foto's in een blog artikel net zo belangrijk als de tekst van het artikel. Daarom raad ik je dan ook aan om echt te gaan investeren in de foto's die je op je blog gaat plaatsen. Investeer in een goede camera, lens en belichting om zelf aan de slag te gaan met het maken van de foto's voor je blog. Zo zul je ook nooit in de problemen komen met auteursrechten, creëer je een eigen stijl en zullen artikelen eerder opvallen en herkenbaar worden.

Heb je geen verstand van fotografie en daar stiekem ook geen tijd voor, of geen interesse in..
 Dan kan je altijd nog een fotograaf inhuren. Tegenwoordig kijken professionele fotografen er echt niet meer van op wanneer ze een verzoek krijgen om foto's te maken voor sociale media of andere sites/blogs waar content voor nodig is. Sterker nog, (Als ik dan even snel schaamteloos mijn bedrijf mag promoten) ik heb mijn hele video en fotografie bedrijf zodanig een kant op gestuurd dat ik juist veel fotografie en video's maak voor op sociale media en websites. Want zeker de nieuwe generatie, mijn generatie, zullen zich steeds meer richt op online content maken, in plaats van drukwerk.

De lengte van je teksten.
Hoewel visueel beeld alleen een belangrijkere rol speelt in het maken van een artikel, is het ook van groot belang dat je tekstueel nog steeds een waardig artikel schrijft. Als je alleen maar foto's in je artikel gaat plaatsen met echt maar één of twee zinnen aan tekst per foto dan voeg je niet enorm veel waarde toe aan je blog. Mensen die eerder op zoek gaan voor visuele tutorials, reviews of iets anders, zullen eerder geneigd zijn om video's op te zoeken. Als ze op jouw blog terecht zijn  gekomen, of ze lezen jouw artikelen altijd, dan zouden ze dan doen met een reden. Natuurlijk kan je jouw artikel vullen met foto's, maar dan is het juist interessant om daar mooie stukken tekst bij de schrijven. Want voor alleen de foto's kan je alles wel op Instagram zetten. Oftewel, ga echt opzoek naar de juiste balans tussen foto's en tekst. Bij blogartikelen denk ik ook altijd, beter te veel tekst, dan te veel foto's.
Tenzij je natuurlijk een fotografie blog hebt, dan is het weer een compleet ander verhaal.

Zou ik dit artikel opzoeken?
Dit is echt de grootste fout wat veel mensen maken. Ook ik heb mij er jarenlang schuldig aan gemaakt. Namelijk het schrijven van artikelen waarbij ik het leuk vond om te schrijven, maar feitelijk niemand anders interesseerde. Denk aan artikelen over hoe ik een dagje ben gaan shoppen, of over welke kleding ik weer heb gekocht. Dat zou goed werken als je al een groot aantal views hebt en je vele fans hebt die jouw als persoon leuk vinden en er alles van willen weten. Maar wanneer je net start zijn er vrij weinig mensen die snel geïnteresseerd zijn in jouw als persoon, zoiets moet groeien en kan je niet vanaf dag één verwachten.

Nu is het dus niet dat je alleen maar artikelen moet gaan schrijven waarvan je denkt dat anderen dit leuk gaan vinden. Want dan zal je absoluut de plezier in het bloggen verliezen. Wat ik je kan meegeven is dat je moet gaan kijken naar wat voor artikel je wilt gaan schrijven en dan bedenken "Hoe kan ik zodanig schrijven zodat anderen dit gaan opzoeken?" . Niemand zoekt op "Mijn nieuwe herfst kleding die ik heb gekocht." als Google term. Maar pak je het algemener en schrijf je aan de hand van de titel ook zo je tekst, zou je er van kunnen maken; "Herfstkleding outfits 2019" . Het zijn termen wat mensen sneller zullen opzoeken en door het jaartal toe te voegen laat je niet alleen merken dat het nieuw is, maar ook zien dat het artikel gaat over de nieuwe kledingtrends van 2019, in dit geval herfstkleding. Het is dus echt een kwestie van denken 'Zou ik deze titel opzoeken?'

Maar ook de tekst zelf. Houd het algemeen, maar door middel van de foto's van jouw spullen / kleding / make-up/ etc. zal je alsnog lekker kunnen bloggen over dat wat persoonlijk is, wat dichtbij jou ligt en feitelijk hetzelfde artikel schrijven als je eerste idee, maar dan zodanig dat anderen er ook nog wat aan hebben nadat ze jouw artikel hebben gelezen.


Geen opmerkingen

Een reactie posten

Bedankt voor de reactie♥

© TESSA KLOK
Maira Gall