donderdag 4 februari 2016

Copy? of inspiratie?


Laatst heb ik een een les gehad over inspiratie. En het was een les waar ik eigenlijk na die tijd, best wel over heb zitten na te denken. Is iets namelijk nagemaakt en dus copyright? Of heeft men er puur inspiratie uit gehaald? Wat vind jij?

De grens tussen het kopiëren van andermans bedachte producten en er motivatie uit halen, is vrij dun. Zoals je hierboven ziet, zie je dat het drie compleet verschillende posters zijn, maar alle drie hetzelfde concept. Alleen onderkant van gezicht en nek, plus rode lippen en bloed. Is dit dan na-apen, of is het zo simpel dat je het zelf ook had kunnen bedenken? Ook daartussen zijn de meningen verdeelt.
Zoals hier. Je hebt hier het welbekende Starbucks logo. Starbucks is een koffiebar en van daar ook "coffee" op het logo. En dan zie je de logo's van een aantal koffiebars in onder andere China, Korea, Taiwan en Japan. Ook dat zij verkopen dus koffie, maar als je naar dat logo kijkt, kan je zeggen dat ze nogal zijn na-geaapt. Maar is dat wel zo? Bij sommige heb ik inderdaad ook zo mijn twijfel, maar ik heb ook bij een aantal het idee, dat het ook gewoon is, dat men alleen inspiratie uit het Starbucks logo zouden hebben gehaald en daar zelf wat creatiefs mee hebben gedaan. 

Dit bedoel ik dus met de grens is erg dun. Het is maar net je mening. Wat vind jij kunnen en wat niet. Wanneer is iets te ver gezocht, of wanneer is het overduidelijk nagemaakt.
Maar niet alleen kleine bedrijven doen mee aan het copy effect. Je ziet hier drie verschillende kledingstukken, drie verschillende ogen en monden, de ene heeft een los strikje, de ander heeft een geprint strickje en H&M heeft er dus geen. En toch is het overduidelijk te zien, dat ze bij elkaar hebben afgekeken. Of het voor de koper iets uit maakt? Ik denk het niet, maar bedrijven moeten er zeker mee uit kijken, als het mis gaat, mogen ze een grote bak met geld betalen.
En tot slot kan ik deze niet achterlaten en ben ik heel erg benieuwd wat jullie hier nou van vinden. Samsung vs Apple. Het is al zolang ik mij kan herinneren strijd tussen die twee bedrijven, omdat ze telkens dingen van elkaar namaken. Of is de vormgeving van deze twee mobieltjes nou gewoon zo simpel, dat iedere peuter dit zou kunnen maken?

Wat vinden jullie over het algemeen van het na-maken van al bestaande producten?

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Bedankt voor de reactie♥

© TESSA KLOK
Maira Gall