Social Media Icons

Top Nav

Opnieuw starten met bloggen in 2024?

jun 2, 2024 0 comments
Als ik effectief kijk naar de laatste blogpost die ik heb geschreven is dat bijna twee hele jaren geleden. De jaren zijn voorbij gevlogen en hoewel ik nooit de bewuste keuze heb gemaakt om te stoppen met het schrijven van artikelen op mijn blog, heb ik er de laatste jaren erg weinig tijd in gestoken. Dus waarom komt dat en waarom heb ik nu plots weer besloten om toch weer te beginnen met het schrijven op mijn blog? Laten we even terug reflecteren op de afgelopen periode.

Terugkijken op de laatste 11 jaar

Voor wie dit artikel zomaar voorbij ziet komen en de moeite neemt om dit te lezen, mijn naam is Tessa Klok en sinds 2012 ben ik begonnen met het bloggen op mijn blog. Een jaar later ben ik door bepaalde redenenen overgegaan naar de blog waar je nu op bent beland. Door de jaren heen heb ik over veel verschillende geschreven. Het begon voornamelijk met het schrijven over beautyproducten en het vastleggen van mooie herinneringen zoals mijn vakanties. Maar denk ook aan momenten als mijn schoolgala of de meest willekeurige creatieve dingen die ik op dat moment aan het doen was. Mijn blog is altijd mijn plekje geweest waar ik alles op kon delen en wat men in die tijd nog leuk vond om te lezen.

Inmiddels bestaat deze blog zo'n elf jaar en in die tijd is er héél veel veranderd op het gebied van sociale media content. Zo zijn er een heleboel nieuwe mediaplatforms bijgekomen die veel aandacht hebben gekregen zoals TikTok, een platform waar ik zelf ook aardig actief op ben en tijd in beslag neemt. Maar daarnaast is Instagram veel meer dan een fotografie platform geworden, YouTube biedt dezelfde mogelijkheiden als Instagram en Facebook en Facebook heeft alle functies van voorgenoemde overgenomen. Kortom, het is lastig te bepalen waar jij je als content creator op gaat focussen.

Doordat ik al vroeg ben begonnen heb ik vanalles zien komen en gaan. Musical.ly werd TikTok, influencers werden een ding en begonnen populair te worden, maar intussen hebben we er zoveel dat ook het gebruik van influencers steeds minder wordt. Mediabedrijven die eerst heel kritisch waren en nu ze grootste contracten aanbiedt. Dit zijn nog maar een aantal veranderingen die ik heb gezien en die ook op termijn weer zullen veranderen. Maar de grootste verandering is het overstappen van tekst naar video. Veel bloggers zijn gestopt, hebben hun focus gelegd op YouTube en zijn inmiddels overgestapt naar Instagram en TikTok. En blijkbaar heb ik precies hetzelfde gedaan. Alleen kwam dat voornamelijk aangezien ik in de tussentijd een opleiding heb gedaan tot audiovisueel-specialist (videomaker) en hopelijk volgende maand afstudeer als mediaspecialist met een specialisatie in videoproductie.

Is bloggen in 2024 nog relevant?

Om erachter te komen of het nog wel nut had om te gaan bloggen heb ik een lange tijd gekeken naar ons mediagebruik. En met name mijn laatste onderzoek tijdens mijn afstudeerproject heeft veel inzicht gegeven in de voorkeuren van het ontvangen van informatie. In dat onderzoek kwam naar voren dat er nog een heleboel mensen zijn die toch nog steeds veel informatie opzoeken door middel van stukken tekst, zodat zij dit in alle rust in zich op kunnen nemen.

Een andere verschuiving in ons mediagebruik heb ik gezien bij de mensen die meer de rust voor zichzelf willen nemen. Ze lezen een boek of een magazine en dus ook nog steeds blogs. In plaats van de gehaaste video's waar je intens moet opletten om alles wat er wordt gezegd te volgen, willen ze gewoon een momentje voor hunzelf nemen en met een rustig muziekje op iets lezen. Als bijna afgestudeerd mediaspecialist zou ik hier graag mijn bronnen voor willen hebben, maar laten we zeggen dat de gesprekken die ik met al mijn vriendinnen voer een prima referentie is om hier een statement over te maken. Daarnaast merk ik aan mijzelf dat ik het weer heerlijk vind om zelf blogartikelen te lezen, waarvan ik weet dat er over elk woord is nagedacht en ik deze in mijn eigen tempo kan lezen.

Ik ga weer bloggen

We leven in een tijd waar alles razendsnel gaat, waar iedereen zoveel mogelijk informatie kwijt wilt in een zo'n kort mogelijke tijd aangezien iedereen, maar met name de jongere generaties een korte aandachtspan hebben. En dat heeft mij aan het denken gezet. Heel veel van mijn content die ik de afgelopen jaren heb gemaakt is op basis van de behoeftes van de kijker. De views waren de reden of ik wél of niet bepaalde content plaatste. En de feedback was vroeger dat het te lang duurde, waardoor ik nu geforceerd ben om kort maar krachtige content te maken, zodat ik de kijkersaandacht vasthoud. Maar ik begon mij het laatste jaar enorm af te vragen of dat nog wel is wat ik wil. Want ik ben ooit begonnen met deze blog zodat ik mijn creativiteit kon uiten op mijn manier. Ik dacht nog niet eens na over wat een doelgroep was, laat staan wat die doelgroep wilde zien.

Over een maand ben ik hopelijk afgestudeerd als mediaspecialist. Dat betekent dat ik voor een langere periode geen werk heb waar ik van 9-5 mijn creatieve kennis kan gaan inzetten, omdat ik een even een steady baan wil hebben, aangezien er ook andere stappen in mijn leven worden ondernomen. Dit heeft als voordeel dat ik al mijn creativiteit weer kan stoppen in mijn eigen content kanalen. En daarom vond ik het erg belangrijk te kijken naar hoe ik die tijd en energie wil gaan verdelen. 

Zo kwam ik er dan ook op uit dat naast mijn TikTok account waar ik korte, grappige of interessante video's op plaats, mijn YouTube kanaal waar ik iets meer niche gerelateerde video's op publiceer en Instagram waar ik al mijn fotografie makkelijk kan delen, nu ook weer tijd wil steken in mijn blog en verder te gaan met dat waar ik al die jaren geleden mee ben begonnen. Het komt er voornamelijk op neer dat ik het heerlijk vind weer aan mijn bureau, of relaxt in bed, een langer verhaal te typen en mijn hersenspinsel op "papier" te zetten. En dit te combineren met fotografie. 

Oftewel, 2024/2025 gaat het jaar worden waar ik weer content kan en mag maken wat ik zelf leuk vind en waar ik altijd veel plezier aan heb gehad om te maken, maar nu als een echte professional...


Ik bedoel hopelijk vanaf volgende maand, met een hbo papiertje mediaspecialist (schrijver, videomaker, mediacommunicatie, content creatie, ondernemer, onderzoeker) op zak ;)

Reacties

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Contactformulier