woensdag 8 juli 2020

Reisfotografie tips voor beginners! Wat neem je mee? Low budget tips.

We gaan met zijn allen dan wel niet massaal naar het buitenland maar velen gaan alsnog een ander plekje in Nederland ontdekken. Wij gaan vanuit het Noorden naar de grotten in Limburg en de Zuidelingen komen de hunebedden opzoeken in Drenthe.. Maar dan, je ziet iets moois en je bent een beetje klaar met die simpele smartphone foto's en die compact camera op de automatische stand ben je ook wel een beetje zat. Dus wat is de volgende stap?

Fotografie hoeft niet te duur te zijn als je dat niet wilt, maar kwaliteit is geld en je kan niet de mooiste foto's verwachten als je niet wilt investeren. Voor een normale camera met een beetje kwaliteit is 500,- toch wel minimaal. Er zijn wel camera's voor minder en ze doen hun ding wel, maar daar was je klaar mee toch? Daarom lees je nu dit artikel.

Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden op het gebied van camera's en lenzen en zeker voor op reis zijn de mogelijkheden eindeloos. Dus laten we een paar op een rijtje zetten.

De camera's:

Professionele compact camera.
Wil je graag wat meer kwaliteit in de foto's maar toch graag het gemak van de compact camera houden? Dank kan je gaan kijken naar de wat duurdere compact camera's met een prijs wat soms tot wel 1000,- kan oplopen. Het lijkt veel voor zo'n kleine camera, totdat je de foto's terug ziet en het grote verschil met de foto's van de goedkopere camera kan zien. Vaak zitten er wat meer megapixels op, is alles toch even een stuk scherper en gedetaileerder, heb je vaak een lens met een laag diafragma waardoor je die mooie onscherpte krijgt en je minder ISO moet toevoegen, dus minder ruis (minder korrelig beeld.)

De bridge camera.
Dat met die losse lenzen vind je maar niets, maar je wilt wel een groot zoombereik hebben waardoor de lens wat groter wordt. Dan kan je gaan kijken naar een bridge camera. Over het algemeen hebben ze gewoon de kwaliteit van een simpele compact camera, maar de lens heeft een veel groter bereik waardoor je dieren van een mooi afstandje kan vast leggen.

Systeemcamera dan?
Tegenwoordig push ik vrijwel iedereen naar dit soort camera's. Waarom? Ze zijn licht in gewicht en kunnen feitelijk alles wat een spiegelreflexcamera ook kan en sommige merken hebben zich zo lopen te focussen om de systeemcamera's beter te maken, dat ze tegenwoordig vaak nog betere specificaties hebben dan de DSLR camera's (spiegelreflex) . Je kan wisselen van lenzen, ze zijn er tegenwoordig ook in fullframe en vrij compact naar mijn mening.

De spiegelreflexcamera oftewel DSLR.
Je kan er natuurlijk ook altijd nog voor kiezen om alsnog een spiegelreflex mee te nemen op reis. Het is dan wel een stukje zwaarder, maar als je het er voor over hebt dan moet je het zeker doen. Wil je wel alle mogelijkheden hebben van een goede systeemcamera, beter dan de compacte camera en wel losse lenzen voor verschillende doeleinden mee hebben, dan zijn er genoeg leuke instapmodelen voor mensen die willen fotograferen met een spiegelreflexcamera en vaak zijn er nog meer lenzen voor beschikbaar omdat het al wat langer bestaat en je dus de prijzen laag kan houden als je net gaat overstappen van je mobiel naar een echte camera.

Wat moet je verder meenemen op reis?
Als je op vakantie gaat of gewoon een dagje weg, dan wil je niet te veel meeslepen, maar wat zijn nou een paar dingen die je eigenlijk toch graag mee wilt nemen als je op pad gaat? Welke accessoires kan je niet missen?

Lens voor op reis.
Je wilt niet telkens van lenzen willen als je op reis bent. Ik heb het vaak zat geprobeerd en het is niet ideaal. Als je nog op zoek bent naar een lens, ga eens kijken naar lenzen met een groot bereik. Den aan 18 tot 200mm of meer. Wel is het zo dat je kwaliteit iets verder achteruit gaat, maar het gemak is naar mijn mening toch iets meer de prio, want je zal maar net een prachtig moment tijdens je reis/trip missen omdat je liever iets meer scherpte in je foto's wilde hebben en daardoor je lens niet handig functioneert.

Extra accu en geheugen.
Wellicht een vrij simpele maar je zal het bijna vergeten. Vaak als je op pad bent kan je niet even snel je accu ergens opladen of een kaartje met foto's overzetten zodat je weer meer ruimte op je kaartje heb. Neem standaard één of twee extra accu's mee en neem verschillende SD kaartjes mee, je kan maar beter meerdere kaartjes hebben met minder geheugen dan één kaartje meenemen en mocht daar wat mee gebeuren ben je gelijk alles kwijt in plaats van maar een klein deel.

ND Filter is een must have.
Toegegeven ik moet er zelf ook nog even aanschaffen maar als je merkt dat je te veel licht hebt kan je deze gebruiken om wat licht weg te halen uit je foto's zonder ISO, sluitertijd of diafragma aan te passen, zie het als een zonnebril voor je lens. Ik een "tips voor gevorderden" binnenkort zal ik wat dieper in gaan op het filter.

Reisstatief / tafelstatief
Dit is op zich niet hoognodig, maar je kan er voor kiezen om een klein statief mee te nemen zodat je in het donker mooie foto's kan maken door middel van een langere sluitertijd, maar het ook een ideale manier om foto's van jezelf alles of met anderen te maken. De meeste camera's hebben tegenwoordig wifi en kan je dus via een app de camera aan zetten en via een timer maak je de tofste reisfoto's waar jijzelf ook bij op staat.


Conclusie:
Je hebt niet het duurste van het duurste nodig, maar voor wat kwaliteit moet je hoe dan ook wat investeren en slim zijn. Kijk alleen naar de dingen die jij nodig hebt. Is die dan een stuk duurder en denk je dat die beter is, dan kan je je gauw vergissen. Het kan zomaar zo zijn dat die camera of die lens alleen maar duurder is omdat het meer mogelijkheden heeft, mogelijkheden die jij waarschijnlijk toch niet gaat gebruiken als je gewoon op vakantie mooie plaatjes wilt maken.

Je hebt niet per se al die accessoires, je kan zonder, maar je kan er zulke toffe dingen mee doen en als je je een beetje verdiept in het manueel fotograferen zal je daar van zelf achter komen. Vakantie is het moment om te kunnen spelen en veel bezig te zijn met mooie dingen vast te leggen, dus waarom zou je niet de tijd nemen om er ook echt goed in te worden?

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Bedankt voor de reactie♥

© TESSA KLOK
Maira Gall