Social Media Icons

Top Nav

Media stage sollicitatie tips!

feb 8, 2020 0 comments

Waarom de perfecte stage?
Als ik zou moeten omschrijven wat ik allemaal op school tijdens mijn MBO periode heb geleerd, moet ik helaas mededelen dat ik vrij weinig daadwerken op en door school heb geleerd. Ik ben naar de lessen geweest, maar had de meest simpele en niet nuttige lessen die je kan bedenken en ik vroeg mij al vanaf jaar één af waarom ik de overheid zoveel geld liet betalen om weer aan mijn school te besteden, want het was het niet waard. Maar doordat ik naar die opleiding ging, was ik verplicht om stages te lopen voor een half jaar per stage en dat was feitelijk mijn opleiding, want in principe alles wat ik heb geleerd, heb ik geleerd op mijn stages en dat kon alleen doordat ik stages ging lopen die stuk voor stuk goed lopende bedrijven zijn en ik daar mocht leren van de beste!

Nooit geschoten altijd mis!
Wat je moet blijven onthouden bij een stage sollicitatie is echt "Nooit geschoten, altijd mis.". Er zal niemand zijn die tegen je gaat zeggen dat een stage te hoog gegrepen gaat zijn of dat je het nooit zal halen om die stageplek te bemachtigen, dus waarom zou je dat tegen jezelf zeggen en dan maar gaan voor de simpelste stages om de hoek omdat je dat wel handig leek.

Als jij wilt leren van de beste, zal je ook het initiatief moeten nemen en contact opzoeken met de grote bedrijven, want des te groter, des te meer opdrachten, des te groter de kans dat men precies weet hoe en wat ze jou moeten leren, want je zal hoogstwaarschijnlijk niet de eerste stagiair daar zijn. Of wel, maar dat leg ik zo wel even uit waarom dat ook zijn voordelen heeft. Maar een groot bedrijf loopt al goed, dus waarom zou je minder voor lief nemen?

Schrijf zoveel mogelijk stagebrieven, mail ieder groot bedrijf wat jou interessant lijkt en bekijk elke dag even de website mediastages.nl (#nospons) . Daarop melden mediabedrijven zich aan en zetten daar hun vacatures op, sterker nog, sommige bedrijven kan je alleen benaderen voor een stage via die website, aangezien ik uit ervaring wel eens via de mail werd doorverwezen naar die website en daar moest wachten voor een vacature online kwam.

[Ervaring] Dus niet vergeten, gewoon proberen! Ik dacht dacht van mijn leven niet dat ik daadwerkelijk de stagiair zou gaan worden bij mijn derde stagebedrijf. Na jarenlang musicals leuk vinden en in één keer daar backstage te mogen doen wat ik het liefste doe, dat klonk als een stiekeme droom, waarvan ik hoopte dat ik ooit zelf een keer een backstage musicalvideo mocht maken, zo keek ik altijd making-offs en dat vond ik echt te gek. Eindstand, ik cancelde mijn afspraak bij een grote provinciale omroep en ging in plaats daarvan naar een sollicitatie gesprek, 2 uur reizen van mij vandaan, naar een professioneel musicalproductiebedrijf en paar weken later begon ik met mijn half jaar stage backstage met het maken van making-off video's. Van proberen kan je leren en ik heb zeker veel mogen leren!

Werk aan die portfolio!
Je kan niet verwachten dat een bedrijf je aanneemt als stagiair binnen de mediawereld wanneer je zelf niets in huis hebt.. Je moet kunnen laten zien dat je waardig bent om bij dat bedrijf aan de slag te gaan en dat het stagebedrijf potentie in jouw ziet en er zeker van kan zijn dat dat wat zij jouw gaan leren, dat het niet weggegooide energie gaat zijn. Het is dus absoluut belangrijk dat jij van tevoren een goede en uitgebreide portfolio hebt om te laten zien.

Daarmee kan je precies laten zien of jij goed genoeg bent voor hen en of je inderdaad veel passie hebt voor wat je doet. Als ik naar mijzelf en mijn klasgenoten keek destijds, kon ik precies weten wie er zou eindigen met wat voor soort stages. De mensen die minder gemotiveerd waren in de opleiding, eindigde standaard bij de lokale omroep en de gemotiveerde leerlingen kwamen altijd ergens terecht waar men trots op was dat ze daar stage liepen. Voornamelijk de grote namen binnen de media.

Klinkt logisch zou je verwachten, tot je daadwerkelijk mensen hoort vragen waarom altijd dezelfden zo'n toffe stage hadden.. Simpelweg alles wat ik hierboven heb vermeld. Het één heeft absoluut met het ander te maken. En als je gelijk goed start met je eerste stage dan heb je ook een grotere en interessantere portfolio voor bij je laatste stage.

Doe je huiswerk.
Elke keer als ik een stagegesprek had, ging ik van allerlei informatie verzamelen over het desbetreffende bedrijf. Omdat ik alles wat ik hierboven heb vermeld al vanaf de middelbare school aan het doen was, heb ik niet heel veel stagegesprekken nodig moeten hebben, wat het een stuk gemakkelijker en motiverend maakt om je echt te verdiepen in het bedrijf waar je wilt gaan stage lopen. Ik kan mij namelijk voorstellen dat je na je derde stagegesprek echt geen zin meer hebt om je in te lezen in een bedrijf, maar mocht je niet de mogelijkheid hebben gehad om een portfolio op te bouwen, dan moet je het gooien op je vermogen van inlezen en je gesprek daarop aanpassen.

Wat ik daarmee bedoel is dat je moet overbrengen welke vaardigheden er bij jou uitspringen en waarom dat perfect aansluit bij het bedrijf waar je gaat stage lopen. Voorbeeldje, bij mijn laatste stage ging het eigenlijk om een social media stage, waarbij ik hier en daar de camera in handen zou houden, maar voornamelijk ook blogartikelen en teksten zou gaan schrijven voor op social media. Ik heb toen in het gesprek aangegeven dat het bij een musical gaat om hoe het er visueel uitziet en klinkt, dus heb ik mijn vaardigheden als videomaker en fotograaf ingezet en uiteindelijk is het een videostage geworden en heb ik in plaats van elke keer een lap tekst, een leuke video mogen maken.

Speel dus in op dat wat je komt te weten over het bedrijf. Waar denk je waar ze naar op zoek zijn en hoe kan jij diegene zijn?

Wees verzekerd van je kunnen!
Als je denkt dat deze alinea gaat over motivatie heb je het mis. De mediawereld is een harde wereld, als jij niet naar behoren presteert zijn er genoeg anderen die het maar al te graag van je over willen en kunnen nemen. Als jij niet zeker weet of jij een bepaalde vaardigheid die je nodig hebt voor je stage, in je zit, dan zou ik oprecht nog eens de overweging gaan maken of je daar wilt stage lopen of niet.

Je moet het zo zien, mediabedrijven vinden stagiairs hartstikke leuk, voornamelijk wanneer ze hard werken en mee kunnen draaien in de praktijk. Het wereldje is snel en de dingen moeten snel opgenomen worden, veel dingen kunnen niet over, tenzij het gescript is natuurlijk, maar lang de tijd nemen om iemand van stap 1 nog iets bij te brengen is er vaak niet. Een stage biedt je de mogelijkheid om de vaardigheden die je hebt alleen maar uit te gaan breiden en er meer ervaring in te hebben. En natuurlijk als je kleine dingen niet weet dan worden er vaak met liefde dingen uitgelegd. Het blijft immers een stage! Maar ga er niet vanuit dat je op school lekker kunt gaan niksen en op stage alles wel gaat leren, want geloof me, ook een stagiair kan zo worden weggestuurd als ze niet genoeg presteren, ik heb het meerdere keren zien gebeuren en wat ik zeg, het wereldje is keihard.

Conclusie:
* Werk aan je portfolio vanaf dag 1 dat je weet dat je hier iets in je leven mee wilt gaat doen.
* Niet geschoten, altijd mis! Gewoon een sollicitatie mail sturen als je iets interessants ziet!
* Verdiep je zoveel mogelijk in het bedrijf waar je wilt gaan stagelopen.
* Grijp het niet te hoog, kijk wat jouw vaardigheden aankunnen.

Reacties

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Contactformulier