Social Media Icons

Top Nav

Top 5 sociale media te gebruiken voor Fotografen

feb 5, 2019 0 comments

Om je werk te vertonen aan anderen kun je een heleboel dingen doen. Anno 2019 is het alleen wel wat anders dan een aantal jaren geleden. Tegenwoordig zijn het namelijk de online platforms die gebruikt worden als portfolio. En daarom heb ik mijn Top5 websites/platforms op een rijtje gezet en vertel daarbij waarom iedere fotograaf deze platforms goed kan gebruiken.

Instagram
Met stip op 1 staat Instagram. Heel verassend is het niet, maar dat is juist omdat het zo'n belangrijk platform is geworden voor fotografen. De reden daarvoor is omdat je daarmee vaak je hele doelgroep mee kunt bereiken. Ik heb gelezen dat 78 % alleen al van de Nederlanders tussen de 15 en 69 jaar een Instagram account (bron) heeft. Veel mensen werken vanaf hun 15e levensjaar, wat zou betekenen dat in principe alle mensen (velen uitgelaten, maar in theorie) op Instagram in Nederland iedereen inkomsten heeft. Mensen met inkomsten zijn potentiële klanten. Nu is het aan de fotograaf de taak om ervoor te zorgen dat die mensen ook daadwerkelijk hun geld aan jou als fotograaf willen uitgeven.


Daarnaast is het zo dat Instagram een perfecte manier is om in contact te komen met andere fotografen, modellen, make-up artiesten en fashion stylisten. Je hoeft niet tientallen websites zoeken en bij langs om te kijken of je iemand kan vinden waar je mee wilt samenwerken. Je kunt veel sneller via Instagram opzoek en binnen 1 oogopslag zien of je geïnteresseerd bent in het werk wat ze doen doordat je op de Instagram pagina meestal gelijk een overzicht ziet van het werk wat ze al eerder hebben gedaan. 

En last but not least. Je kunt door middel van Tags en Hashtags je foto een stuk makkelijker zoekbaar maken voor anderen. Er hoeft geen lastige CEO achter te zitten en hopen dat men op je pagina terecht komt. Nee, zodra jij de juiste dingen weet te taggen in je foto zelf of onder in je caption, zullen de juiste personen jouw foto's zien en wellicht zo geïnteresseerd raken dat ze je als fotograaf willen boeken.


Ik twijfel over hoe sociaal het daadwerkelijk is, maar een goed platform voor de fotograaf is het absoluut. Een website waarop je je foto's online kan zetten en reacties/beoordelingen krijgt van andere fotografen. Uit ervaring kan ik zeggen dat het een ideale manier is om te kijken welke foto's het goed doen bij anderen en welke wat minder? Natuurlijk moet je niet altijd kijken naar wat een ander van jouw gemaakte beeld vind, maar ik vind zelf wel dat je er enorm veel van kunt leren. Mensen kunnen je tips geven of juist enorme enthiousiasme op je foto loslaten. 


Omdat het allemaal fotografen zijn op Gurushots zul je ook alleen maar te maken hebben met mensen die er vaak net even wat meer verstand van hebben en daardoor zal er ook met respect naar je foto's worden gekeken. En het gave van Gurushots is dat je onderlingen wedstrijden kunt doen en zo punten behalen en zelfs dingen winnen. Oftewel, de perfecte website om jouw werk te showen en ondertussen ook inspiratie op te kunnen doen bij andere fotografen.
Feitelijk is YouPic hetzelfde als het platform hierboven. Je kunt precies dezelfde dingen erop doen. Foto's uploaden, meedoen met wedstrijden, reageren op elkaar etc. Toch is er een reden waarom ik YouPic nog wel even apart wil noemen, omdat je op dit platform misschien wel nét wat meer kan dan op Gurushots. Je kunt namelijk elke foto individueel helemaal beoordelen aan de hand van; Compositie, Technische kwaliteiten, Creativiteit en Content Inhoud. En je kan de foto van een ander liken + delen met je volgers. Ook hierdoor krijg je een goed overzicht van wat men van je foto's vindt.

Overigens is het ook zo dat YouPic iets meer wordt gebruikt voor van alles en nog fotografie. Waarbij je vaak bij Gurushots bepaalde foto's uitkiest puur omdat je denkt dat die het goed gaan doen in de challenges, gaat het bij YouPic erom dat je gewoon lekker al je foto's kunt uploaden die je zelf wilt en door middel van je punten aantal zul je steeds op een hoger level komen en zul je steeds meer badges verdienen. Je kunt het zien als een soort game voor fotografen.

Facebook
Net als Instagram is ook Facebook een enorm groot platform geworden voor fotografen. Facebook biedt simpelweg meer opties om verschillende dingen te delen. Naast alle leuke en gekke foto's die gedeeld worden is het een perfecte plek om voor fotografen hun portfolio te delen met eventuele klanten en niet alleen door middel van foto's maar ook met behulp van teksten. Op deze manier kan je als je wilt een mooi verhaal achter de foto vertellen en mensen een kijkje geven achter de schermen.

Ook is het natuurlijk ideaal om gelijk met klanten in contact te komen. Men kan je gelijk via messager een bericht sturen en binnenslepen die opdrachten!

Behance
Ik zou willen zeggen dat fotografie niet iets is waarbij je zomaar je camera pakt en maar wat foto's gaat maken, maar dat is het juist wél. Maar bij veel foto's zit er een heel project achter en hoe interessant is het dan om een plaats online te hebben waar je al je projecten kunt oploaden en stapgewijs kan laten zien hoe je tot een resultaat bent gekomen? Adobe heeft zo'n site! Je kunt eigen projecten starten, delen en met anderen samenwerken en dan heb ik het niet alleen over fotografen. Deze site is gemaakt voor grafisch ontwerpers, filmmakers, fotografen, kunstenaars, noem maar iets creatiefs en je kan je eigen project delen met andere creativelingen. Niet te vergeten dat je ook inspiratie kan halen en kan leren van andere mensen die hun projecten delen!

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Contactformulier