donderdag 17 maart 2016

Hoe moet ik keuzes maken?

Elke dag weer zijn er tientallen dingen waarbij je een keuze moet maken. En eerlijk is eerlijk, ik ben er geen kei in. Maar waarom niet? Het zou toch zo simpel kunnen zijn.
De grootste keuze op dit moment voor mij is heel erg van wat ik leuker vind tussen Youtube, oftewel video's maken, of het bloggen, dus schrijven van een tekst en foto's maken. Aan de ene kant wil ik graag allebei doen, maar of het mij lukt is dan de vraag. Maar als ik een idee heb om iets te maken, is er toch altijd de keuze of ik er foto's van maak en een blog artikel maak of dat ik er een video van maak, waarin ik toch het idee heb dat ik daar meer bij kan vertellen en kan laten zien. Terwijl ik het schrijven van een artikel toch ook wel heel erg leuk vind om te doen.

Maar over het algemeen vind ik het al lastig om keuzes te maken. Dat begint al wanneer ik bij de cafetaria zit en ik moet kiezen tussen al die snacks die er liggen. Dan heb ik een keuze gemaakt en dan op het laatste moment begin ik toch weer te twijfelen. En waarom? Ik weet het niet, het kan toch zo simpel zijn.

Wat ik wel soms denk, is dat het er aan kan liggen dat ik zo veel mogelijk wil proberen in het leven. En dat dan de keuze is, ga ik voor iets nieuws, waardoor ik meer dingen leuk en lekker ga vinden, of juist kom te weten dat ik het helemaal niets vind. Of kies ik toch voor het gebruikelijke en het veilige, waarvan ik weet dat ik het leuk of lekker vind.

Het gekke is dat ik dat dan eigenlijk alleen maar heb ik mijn zogenaamde "privé" leven. Alles buiten school. Want ik merk wel dat ik op school, veel sneller keuzes kan maken en er ook dan bij blijf. En gelukkig maar, want op school heb je natuurlijk minder tijd en kan je niet altijd op het laatste moment weer wisselen van jouw gemaakte keuze. Vaak komt dat doordat ik, als wij een opdracht hebben, dan wil ik zo snel mogelijk beginnen met het uitwerken van het idee. Hoe sneller wij of ik dan hebben bedacht wat wij willen maken en dus de keuzes zijn gemaakt, hoe sneller wij kunnen beginnen met wat wij hebben bedacht.

Heel eerlijk, als ik het echt niet weet ga ik gelijk aan anderen vragen wat ik moet doen. Voor mijn idee krijg ik een bevestiging van een bepaald idee en kan ik voor mijn idee ook een ander de medeschuld geven, als mijn keuze niet zo uitpakt, zoals ik had verwacht. Terwijl ik weet dat het alleen mijn fout was om die keuze te maken.

Dan is er nog maar een oplossing en dat is alle plus en minpunten van de keuzes opschrijven en aan de hand van waar je de meeste pluspunten hebt, te kiezen voor iets. Het blijft gewoon lastig, hoe dan ook. Elke dag maak je zoveel keuzes, dat als je bij alles na zou denken, helemaal knettergek zou worden. En als er een makkelijkere oplossing zou zijn, laat het mij weten.

Bij wat voor dingen heb jij vaak last met kiezen?

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Bedankt voor de reactie♥

© TESSA KLOK
Maira Gall